Головна » 2015 » Грудень » 16 » Зими святкові обереги
09:41
Зими святкові обереги

Нація, яка забуває про минуле, не має майбутнього.

Кожна нація, кожен народ, навіть кожна соціальна група має свої традиції, звичаї, обряди та свята, що виробилися протягом багатьох століть і освячені віками Але звичаї, це не відокремлене явище в житті народу, це – втілені в рухи і дію світовідчуття, світосприймання та взаємини між окремими людьми.

В усіх народів світу існує повір'я, що той хто забув звичаї своїх батьків, карається людьми і Богом. Він блукає по світу, як блудний син, і ніде не може знайти собі притулку, бо загублений він для свого народу.

Бібліотека Чернігівського вищого професійного училища побутового обслуговування училища проводить велику роботу по відродженню традицій, звичаїв, обрядів рідного народу, адже все це є неписаними законами, якими ми керуємось в найменших щоденних справах.
Традиційно у бібліотеці училища проводяться заходи з циклу "Народні свята – ґрунт відродження". Книжкові виставки та майстер-класи, творчі виставки учнівських робіт, конкурси композицій, бесіди та народознавчі мандрівки завжди відбуваються відповідно до календарних свят (весняних, літніх, осінніх...). Зараз настала черга зимових.

Цікаво та змістовно провели вечір 10 грудня мешканці гуртожитку. Для них була проведена подорож у минуле "Прийти на вечірку – це кожного мрія // У вечір на свято – Святого Андрія". Як святкували Андріївські вечорниці наші пращури, які вареники ліпили, чому кусали "калету", як дівчата на долю ворожили, а хлопці незлобливо бешкетували, про все це розповіла бібліотекар училища Ігнатенко О. В. З інтересом молодь переглянула презентацію про традиції українських свят зимового циклу.

15 грудня в групах 508 та 514 була проведена класна година "Зими святкові обереги", на якій було розказано про символи Нового року, обрядові пісні, особливості святкового вбрання, страв, розваг та інше. Найбільше зацікавила учнів розповідь бібліотекаря про подорож української щедрівки світом. Всім відомий "Щедрик" в обробці Миколи Леонтовича нині є справжнім різдвяним гімном. Пісня так міцно вкоренилася в західній культурі , що мало хто взагалі підозрює про її українське походження , вважаючи її споконвічно своєю. Існує безліч інтерпретацій цієї пісні , вона не раз ставала саундтреком до різдвяних кіноісторій. Зокрема, її можна почути в комедії "Один вдома",у "Гаррі Поттері" і "Міцному горішку", у "Сімпсонах", "Гріффінах" і так далі. Затамувавши подих слухали учні відому пісню у виконанні гурту "Воплі Відоплясова", квінтету "Пентатонікс", академічного хору, віолончелі з дуету The Piano Guys тощо.

На зимових канікулах бібліотека радо запропонує відвідувачам книжкові виставки, літературні викладки, віртуальні мандрівки новорічними країнами світу. Ви дізнаєтесь про те, як зустрічають Різдво в Нідерландах, Фінляндії, Англії, інших країнах. А ще в читальному залі всі бажаючі зможуть переглянути найкращі світові різдвяні та новорічні фільми.

На початку січня у читальному залі бібліотеки відкриється різдвяна художня виставка "Диво приходить зимової ночі", на якій можна буде побачити творчі роботи наших учнів та педагогів. Живописні полотна, художні малюнки, картини, вишити бісером не залишить вас байдужими.

Переглядів: 405 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]