Головна » 2015 » Вересень » 1 » Вони народились у вересні
08:08
Вони народились у вересні

 

 

30 вересня

 
 
народився Трумен Гарсіа Капоте (1924-1984) — американський письменник. Писав оповідання, романи, театральні п'єси і нехудожні твори. За його творами було поставлено щонайменше 20 фільмів і телевізійних вистав. Деякі його твори вважаються класикою повоєнної американської літератури: зокрема «Сніданок у Тіффані» (англ. Breakfast at Tiffany's, 1958) та «З холодним серцем» (англ. In Cold Blood, 1965). Капоте є одним із найголовніших представників «південної готики», поряд з Гарпер Лі, Вільямом Фолкнером, Карсон Маккаллерс та Теннесі Вільямсом. Головні типи творчості — художня література та документалістика. Писав в жанрі «невигаданого» роману або, так званої, «нової журналістики».
 

29 вересня
 

 
народився Мігель де Сервантес Сааведра (1547-1616) — іспанський новеліст, драматург і поет, класик світової літератури («Галатея», «Дон Кіхот», «Мандри Персилеса і Сигізмунди»). Відомий, передусім, написанням твору «Дон Кіхот», який багато критиків називають першим сучасним романом та одним із найкращих творів світу. Літературна діяльність Мігеля почалася доволі пізно, коли йому було 38 років. Після першої новели «Галатея» (1585) він написав чимало драматичних творів, які користувалися невеликим успіхом. В 1604 році виходить в світ перша частина роману «Хитромудрий ідальго Дон Кіхот Ламанчський», що мала величезний успіх в Іспанії (за кілька тижнів розійшлося перше видання і в тому ж році чотири наступних) і за кордоном (переклади багатьма мовами). Від цього часу й до самої смерті літературна діяльність Сервантеса не припинялася: в проміжку між 1604 і 1616 роками з'явилися друга частина «Дон Кіхота», всі новели, багато драматичних творів, поема «Подорож на Парнас» і роман «Мандри Персілеса і Сигізмунди», що був надрукований уже після смерті автора.
 
народився Іван Карпенко-Карий (1845-1907, справжнє ім'я — Іван Карпович Тобілевич) — український письменник, драматург, актор, ерудит, один з корифеїв українського побутового театру. У художньому осмисленні суспільних процесів своєї доби, буття людини і світу взагалі І. Тобілевич (Карпенко-Карий) найповніше реалізував себе в жанрі комедії, яка завдяки своєрідній індивідуальній творчій манері драматурга стала самобутнім явищем в історії української культури і набула «характеру вельмиповажного театрального жанру». Його «Мартин Боруля», «Сто тисяч», «Хазяїн» є класикою світової драматургії і неперевершеним взірцем для наступних поколінь комедіографів. Становлення І. Тобілевича-комедіографа пов'язане з глибинними процесами у житті українського народу, його культури. Саме Іван Карпенко-Карий утвердив жанр комедії в українській літературі як канонічну універсальну форму художнього зображення і моделювання найрізноманітніших проявів взаємин між людьми та організації їхнього внутрішнього світу в системі координат загальнолюдських цінностей.

 

28 вересня
 

народився Дмитро Васильович Павличко (1929) — український поет, перекладач, літературний критик, громадсько-політичний діяч, Герой України. Один з найвизначніших українських перекладачів. Завдяки зусиллям Павличка вперше українською мовою з'явилося повне зібрання творів Шекспіра в шести томах. Має великий доробок і як літературний критик. Також Д. Павличко — один з організаторів Народного руху України, Демократичної партії України, перший голова Товариства української мови ім. Т. Г. Шевченка. У 1995-1998 роках був Надзвичайним і Повноважним Послом України в Словацькій Республіці, 1999-2002 рр. - Послом України в Республіці Польща. Найвідоміші збірки поезій: «Любов і ненависть», «Моя земля», «Чорна нитка», «Правда кличе» .«Гранослов», «Сонети подільської осені», «Таємниця твого обличчя» , «Спіраль».


народився Василь Олександрович Сухомлинський (1918-1970) — український педагог, публіцист, письменник, поет. Визнаний класик педагогіки ХХ століття. Автор 41 монографії і брошур, більше 600 статей, 1200 оповідань і казок. Загальний тираж його книг становить близько 4 млн. екземплярів, виданих 53-а мовами світу. Привселюдне зізнання, винесене в назву книги «Серце віддаю дітям», підтверджене трудами і щоденними діяннями великого вчителя. Він писав: «Що було найголовнішим у моєму житті? Не роздумуючи, відповідаю: Любов до дітей». Працями Сухомлинського є: «Виховання в учнів любові і готовності до праці» (1959), «Людина неповторна» (1962), «Праця і моральне виховання» (1962), «Шлях до серця дитини» (1963), «Щоб у серці жила Батьківщина» (1965), «Моральні заповіді дитинства і юності» (1966) та багато інших. 



26 вересня
 

народився Томас Стернз Еліот (1888 - 1965) — американський поет, драматург і літературний критик. Був сьомою та наймолодшою дитиною в родині Генрі і Шарлотти Еліотів. Батько Генрі був бізнесменом, а мати Шарлотта — поетесою. Вона була дуже обдарованою жінкою, зокрема, написала біографію Вільяма Грінліфа Еліота. Томас Еліот спочатку навчався в Академії Св. Луїса Сміта, де вивчав латину, грецьку, французьку та німецьку мови, а після цього — у академії Мільтон в Массачусетсі. Його перша книга віршів — «Пруфрок та інші спостереження» була опублікована Герріетом Уівером в 1917 році та відразу зробила Еліота відомим, поклавши на нього місію «головного поета авангарду». В 1919 році вийшла друга книга Еліота під назвою «ARA VOS PREC» (в США вона була опублікованою під назвою «Вірші»). ЇЇ власноруч друкували Вірджинія та Леонард Вульф. В 1948 році Еліот був нагороджений Нобелівською премією за досягнення в ділянці літератури та орденом «За заслуги». В 1964 році поета було нагороджено Президентською Медаллю Свободи.
 

25 вересня    
 

народився Вільям Катберт Фолкнер (1897-1962) — американський письменник, прозаїк, лауреат Нобелівської премії з літератури (1949), лауреат двох Пулітцерівських премій за романи «Притча» (A Fable, 1954) й «Викрадачі» (The Reivers , 1962). Письменник опублікував 13 романів й безліч оповідань. До його найкращих романів належать: «Шум і лють» (1929), «Коли я помирала» (1930), «Світло в серпні» (1932), «Авесалом, Авесалом» (1936). Перша збірка оповідань «Ці 13» (These 13, 1931) містить найвідоміші його історії: «Троянда для Емілії», «Червоне листя», «Після заходу сонця», «Сухий вересень». Три романи «Гамлет» (The Mansion The Hamlet), «Місто» (The Town) і «Особняк» (The Mansion) — утворюють трилогію «Сноупс» (Snopes Trilogy) про місто Джефферсон та його околиці.
 

24 вересня
 

народився Роман Григорович Купчинський (1894-1976) — український поет, прозаїк, журналіст, композитор, критик, громадський діяч. У складі легіону УСС брав участь у боях на Маківці, згодом на Тернопільщині. Був членом таємного стрілецького Ордену. Належав до Пресової Кватири й Артистичної горстки УСС, які збирали різноманітні матеріали, документи, фотографії для увічнення пам'яті стрілецького чину, випускали періодичні видання, компонували архіви УСС. Автор поезій на стрілецьку тематику («Ніби сниться», «Дума про Хведора Черника», «Перший листопад» та ін.), слів і музики стрілецьких пісень: «Ой там при долині» (1915), «Заквітчали дівчатонька», «Гей там, у Вільхівці», «Як з Бережан до Кадри» (1916), «Вдаряй мечем» (1917), «Пиймо, друзі» (1918), «Ірчик», та ін. Пісні Р. Купчинського відомі в обробках композиторів С. Людкевича, М. Вериківського, П. Козицького, В. Барвінського, М. Колесси, Н. Нижанківського, Б. Вахнянина, М. Леонтовича та ін.
 

23 вересня  
 

народився Володимир Михайлович Кубійович (1900-1985) — український історик, географ, енциклопедист, видавець, громадсько-політичний діяч, організатор видання та головний редактор "Енциклопедії українознавства" та фундаментальної праці "Географія українських і сумежних земель". Автор понад 80 наукових праць з географії України: "Територія i людність українських земель" (1935), "Атлас України і сумежних країв" (1937), "Географія українських і сумежних земель" (1938, 1943), "Українські етнічні групи Галичини" (1953) та ін. Головний редактор "Енциклопедії українознавства" (Париж — Нью-Йорк, 1955–1984). Редактор українського видання праці Вольфа-Дітріха Гайке з історії Дивізії "Галичина", автор статей у "Вістях" Братства колишніх Вояків Дивізії, зокрема статті "Початки Української Дивізії "Галичина". Також написав спогади "Мені 70" і "Українці в Генеральній Губернії 1939-41" (1975).


22 вересня

 
народилася Світлана Кузьменко (1928 — 2013) — українська поетеса, прозаїк, критик, перекладач, член ПЕН-клубу, Президії Об'єднання українських письменників «Слово» у Канаді. Член Національної спілки письменників України. Літературну творчість почала в Канаді. 1997 року приїздила в Україну. Поетичну творчість розпочала у середині 70-х рр. Перші збірки поезії «Івасик та його абетка» (1974) та «Півникова пригода» (1981) — написані для дітей. Автор поетичних збірок «Вічний проростень» (1981), «У сяйві променів» (1984), збірки оповідань «Новоталалаївські рефлексії»(1976), що вийшли у видавництві Спілки письменників «Слово» в Канаді.
 

21 вересня

 
народився Герберт Уеллс (повне ім'я Герберт Джордж Уеллс, 1866 — 1946) — англійський письменник, більш відомий як письменник-фантаст, хоча має значний доробок праць історичних, на політичну тематику, а також кілька сучасних романів. Протягом творчого життя Уеллс написав близько 40 романів та багато оповідань, більше десятка полемічних творів на філософські теми і приблизно стільки ж робіт про перебудову суспільства, дві всесвітні історії, близько 30 томів з політичними і соціальними прогнозами, більше 30 брошур на теми про Фабіанське товариство, озброєння, націоналізм, загальний мир тощо, 3 книги для дітей і автобіографію. Його першим художнім твором був роман «Машина часу», потім з'явилися «Острів доктора Моро», «Людина-невидимка», «Війна світів», «Перші люди на Місяці». Ці романи забезпечили письменникові славу найзначнішого експериментатора в жанрі наукової фантастики і показали його здатність зробити правдоподібною найзухвалішу вигадку.

 

 
народився Стівен Кінг (1947) — американський письменник, автор більш ніж 200 творів, серед яких понад 40 книг бестселерів в стилях жахи (англ. horror), фентезі, трилер, містика. Також писав під псевдонімом Річард Бахман (англ. Richard Bachman). Станом на сьогодні продано більш ніж 350 млн. копій його романів та збірок оповідань. На основі його історій знято ряд фільмів, а також намальовані комікси. Нагороджений медаллю «За особливий внесок в американську літературу», премією «За внесок у світове Фентезі» (2004), Канадською асоціацією книгопродавців (2007) та званням Великого Магістра від Американських письменників містиків (2007). Своїм маґнум опусом Стівен Кінг вважає серію з семи романів «Темна Вежа», які були написані ним впродовж 1970-2004 рр. Серія поєднує багато жанрів, включаючи фентезі, наукову фантастику, жахи та елементи вестерну.


20 вересня
 

народився Іван Олексійович Світличний (1929 — 1992) — поет, перекладач, літературознавець, мовознавець, літературний критик, діяч українського руху опору 1960-1970-их років, репресований, лауреат Державної премії України імені Т. Г. Шевченка. Поетичні твори письменника перейняті шляхетністю духу, моральним максималізмом, спротивом яничарству, диктатурі страху, моральному самогубству. Чи не найсильнішою в поетичному доробку І. Світличного є написана в таборі поема «Курбас». У засланні зробив переклад/переспів із давньоруської «Слово про Ігореву січ» з оригінальним тлумаченням «темних місць» — останнє, що встиг зробити на засланні перед тим, як його здолала невблаганна хвороба. Іван Світличний — член Міжнародного ПЕН-клубу (1978). Державну премію України імені Тараса Шевченка І. Світличному присуджено в 1994 р. (посмертно) за збірку поезій, поетичних перекладів і літературно-критичних статей «Серце для куль і для рим».
 
 
народилася Дара Корній (справжнє ім'я Мирослава Іванівна Замойська, 1970) — українська письменниця-прозаїк, лауреат третьої премії Коронація слова 2010 року за роман «Гонихмарник». Дара Корній писала спочатку для дитячої аудиторії — для журналів «Ангелятко», «Ангеляткова наука», та для підлітків — журнали «Крилаті», «Однокласник». Перший її виданий великий твір опублікувало видавництво «Клуб сімейного дозвілля» 2010 року. Це був роман «Гонихмарник», написаний в жанрі міського фентезі. Роман приніс авторці третью премію літературного конкурсу Коронація слова 2010 р. в номінації «роман», був удостоєний багатьох відзнак. Після публікації першого роману Дара Корній отримала неофіційне звання «української Стефані Майєр». Другий великий твір письменниці «Тому, що ти є» — «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова - 2011». Він теж був написаний в жанрі міського фентезі. Третій роман — «Зворотний бік світла» — це «Вибір видавців» у конкурсі «Коронація слова - 2012».
 


19 вересня 

народилась Оксана Стефанівна Забужко (1960) — українська письменниця, поетеса, літературознавець, публіцист. У своїй творчості приділяє багато уваги усвідомленню української ідентичності і при цьому часто користується методологією фемінізму та постколоніалізму. У своїх творах використовує Харківський правопис. Твори Оксани Забужко перекладені російською, англійською, угорською, чеською, польською, німецькою, фарсі, шведською, італійською, румунською мовами.
 

18 вересня 

народився Джордж Стенфілд Белані (Сіра Сова) (1888-1938) — канадський письменник. Видавав себе за індіанця по материнській лінії, але згодом з'ясувалося, що це було вигадкою. Замолоду переїхав до Канади, працював провідником. Вивчав природу, був мисливцем, спостерігав за життям бобрів. Пригодам з життя бобрів присвячені його відомі твори «Саджо та її бобри» («The adventures of Sajo and beaver people», 1935), «Сіра Сова» («Grey Owl») та ін. Документальних свідчень про Сіру Сову збереглося небагато, головним серед них є його власні книги, написані чесно і щиро.Українською мовою ряд творів Сірої Сови переклала С. Павличко.



17 вересня

 
народився Михайло Коцюбинський (1864-1913) — видатний український письменник, громадський діяч, голова Просвіти в Чернігові, один із активних діячів Братства тарасівців. 12-літнім підлітком він закохався у 16-річну дівчину, а щоб привернути її увагу, вирішив стати «великою людиною» і накинувся на книжки. Твори Т. Шевченка, Марка Вовчка справили на Михайла таке сильне враження, що він і сам захотів стати письменником. Коцюбинський знав дев'ять іноземних мов, серед яких грецька, кримська, циганська. Найвідоміші твори  — повість «Fata morgana», новели «Сміх», «Він іде», «Невідомий», «Intermezzo», «В дорозі» , «Persona grata», «Як ми їздили до Криниці», «Дебют», «Сон», «Лист», «Подарунок на іменини», «Коні не винні», образки-етюди «Хвала життю!», «На острові», а також повість «Тіні забутих предків». 
 
народився Михайло Іванович Павлик (1853-1915) — український письменник, публіцист, громадський і політичний діяч, дійсний член НТШ, разом з Іваном Франком у 1890 р. створив Русько-українську радикальну партію. М. Павлик був одним з перших редакторів в історії української газетно-журнальної періодики, видавцем, популяризатором наукових знань, художньо-мистецьких цінностей. Він відстоював реалізм у літературі, живу народну мову, наголошуючи на завданнях інтелігенції у літературно-публіцистичних працях «Лихі люди. Один листочок з життя», «Миколай Васильович Гоголь», «Потреба етнографічно-статистичної роботи в Галичині». Перекладав твори І. Тургенєва, Г. Успенського, М. Салтикова-Щедріна, О. Толстого, М. Лєскова, О. Пушкіна, М. Лермонтова, А. Чехова, В. Короленка та ін. Чимало перекладав з європейських літератур, зокрема ті твори, що мали народознавчу основу, могли прислужитися відродженню української культури. Найвідоміші твори — оповідання «Юрко Куликів», повісті «Пропащий чоловік» та «Вихора».

16 вересня

 
народився Франс Ееміль Сілланпяя (1888-1964) — видатний фінський письменник. 1939 року він був удостоєний Нобелівської премії з літератури «за його глибоке розуміння селян своєї країни і вишукане мистецтво, з яким він зображував їх спосіб життя та зв'язок з природою». Міжнародну популярність автор здобув за роман «Померла в молодості» («Nuorena nukkunut») у 1931 році. На його честь названий астероїд 1446 Сіланпяя, відкритий відомим фінським астрономом і фізиком Юр'є Вяйсяля. Сілланпяя є єдиним лауреатом Нобелівської премії в області літератури Фінляндії.
 

15 вересня

 
народилася Агата Крісті (повне ім'я - Агата Мері Кларисса Крісті, 1890-1976) — англійська письменниця, майстриня детективного жанру, авторка творів про Еркюля Пуаро та міс Марпл. Належить до найвідоміших у світі авторів детективної прози і є одним із найбільш публікованих письменників за всю історію людства (після Біблії та Шекспіра). Книги Агати Крісті видані тиражем понад 2 мільярди екземплярів і перекладені більш ніж на 100 мов світу. Їй також належить рекорд за максимальним числом театральних постановок. П'єса Агати Крісті «Мишоловка» (англ. Mousetrap) вперше була поставлена в 1952 році й дотепер безупинно демонструється на підмостках Лондона.
 
народився Джеймс Фенімор Купер (1789-1851) — американський письменник-романтик, один із засновників жанру авантюрного роману. Світову славу письменникові принесла пенталогія "Шкіряна Панчоха", до якої увійшли пригодницькі романи "Піонери", "Останній з могікан", "Прерія", "Слідопит" і "Звіробій". Подвійне прізвище Фенімор-Купер письменник узяв лише в 1826 році, щоб увічнити пам'ять про родичів із боку матері, з часом дефіс зник із прізвища. Перший роман "Обережність" письменник опублікував анонімно.
 

14 вересня

 
 
 
народився Мішель Бютор (1926) — французький письменник, представник "нового роману". Автор безлічі поетичних книг, збірників есе, багато з яких присвячені художникам. Оригінальні видання Бютора останніх років досить дорогі, адже виходять здебільшого дуже малими накладами, експериментальні тексти поєднуються в них із вишуканими ілюстраціями відомих художників. Літературне визнання Бютор здобув у 50-х рр. після виходу друком його романів "Переїзд до Мілану" і "Зміна". Також Бютор відомий широкому загалу як автор роману "Модифікація", написаного від другої особи множини.
 

13 вересня

 
 
народився Роальд Дал (1916-1990) — англійський письменник норвезького походження, автор романів, казок і новел для дорослих та дітей. Лауреат численних премій, герой війни. Найвідомішими його творами є "Чарлі і шоколадна фабрика", "Джеймс і гігантський персик", "Матильда", "Відьми", "Докори" та "ВДВ (Великий Дружній Велетень)". За сюжетами його книжок зняті культові кінофільми. Роальд Дал тричі отримав нагороду імені Едгара По, яку присуджують за найкращі містичні твори. Улюбленими письменниками Дала були Р. Кіплінг і Ч. Діккенс. Їхні твори помітно вплинули на його творчість. У 2003 році був складений рейтинг "200 найкращих книг за версією ВВС", у цей список увійшло 9 книг Роальда Дала.
 

11 вересня
 

 
народився Павло Арсенович Грабовський (1864-1902) — український поет-лірик, публіцист, перекладач, яскравий представник української інтелігенції, яка в умовах самодержавної Російської імперії вела боротьбу за національну волю України. Оригінальні поетичні твори Грабовського є його найвагомішим внеском в українську літературу. У галицьких виданнях друкувалися його нариси, статті, замітки, поетичні переклади.  Протягом усього творчого життя Грабовський здійснював величезну роботу як перекладач творів світової поезії. Своєрідністю перекладацької діяльності Грабовського є  те, що поет здебільшого щедро наснажував перекладний твір пафосом й ідеями власної творчості.
 
 

10 вересня
 

народився Валентин Бердт (1967) — український письменник, журналіст, редактор, видавець. Літературну творчість розпочинав як поет. Видав збірку верлібрів «Потойбіччя». Вірші та оповідання друкувались в місцевій періодиці, українських часописах «Український засів», «Медіа-поліс» та антології молодої поезії «Початки» («Смолоскип», 1998). Як прозаїк дебютував романом «Останній клієнт». З 2009 року активно працює в дитячій літературі. Автор шкільного роману "Мій друг Юрко Циркуль та інші". Лауреат творчих конкурсів «Часопис», «Часопис-2000» "Коронація слова"(2009, 2012), лауреат літературної премії "Великий їжак" (2012).


 

 
народився Олександр Петрович Довженко (1894-1956) — український  письменник, кінорежисер, кінодраматург, художник, класик світового кінематографу. Письменник і кінорежисер, маляр і політик, великий патріот свого народу і син свого часу. Кого не хвилюють його кінофільми “Арсенал” і “Земля”, ”Аероград” і “Щорс”, “Повість полум’яних літ” і “Мічурін”, “Зачарована Десна” і “Поема про море”. Всесвітнє визнання його таланту незаперечне, бо ще в 1958 році на спеціальному конкурсі в Брюсселі серед дванадцяти найкращих фільмів усіх часів і народів названо було й неозвучену ще тоді “Землю” українського режисера. За своє творче життя О. Довженко поставив 14 ігрових і документальних фільмів, написав 15 літературних сценаріїв і кіноповістей, дві п’єси, автобіографічну повість, понад 20 оповідань і новел, ряд публіцистичних статей і теоретичних праць, присвячених питанням кіномистецтва, зокрема кінодраматургії, живопису, архітектури. Його оповідання і новели “Ніч перед боєм”, “Відступник”, “Мати”, “На колючому дроті”, “Тризна”, “Незабутнє”, п’єси “Потомки запорожців” і “Життя в цвіту” займають особливе місце серед  кращих творів нашої  літератури.


9 вересня

 
народився Іван Котляревський (1769-1838) — український письменник, поет, драматург, зачинатель сучасної української літератури, громадський діяч. Творчість Котляревського має основоположне значення в іс­торії становлення нової української літературної мови. В умо­вах занепаду всіх різновидів староукраїнської писемної мови його поема «Енеїда», п'єси «Наталка Полтавка» і «Москаль-чарівник», написані на основі живого усного мов­лення народу, започаткували новий етап фор­мування літературної мови. Творчість письменника високо цінував і Тарас Шевченко. 1838 року він написав вірш «На вічну пам'ять Котляревському», в якому підносив Котляревського як національного співця та прославляв як творця безсмертної «Енеїди».

 

народився Лев Толстой (1828-1910) — один із найбільш відомих російських письменників, публіцист, громадський діяч, просвітитель, релігійний мислитель, чия авторитетна думка стала причиною створення нового релігійно-етичного руху в Росії - толстовства, член-кореспондент Імператорської Академії наук (1873), автор романів «Війна і мир», «Анна Кареніна», «Воскресіння» та інших творів. Творчість Толстого ознаменувала новий етап в розвитку російського та світового реалізму, стала своєрідним містком між традиціями класичного роману XIX ст. та літературою ХХ ст. Твори письменника багатократно екранізувались як в СССР, так і за кордоном, його п'єси ставились на сценах всього світу.


8 вересня
 

народився Павло Юхимович Ключина (1914-1972) — видатний український байкар і талановитий лірик, автор збірок «Байки», «Кропива», «Лев, Осел та Заєць», «Нові байки», «Пшениця і кукіль», «Солов’ї та жаби», «Муха на пасіці», «Ведмідь гне дуги», «Свиня в саду», «Завзяті рогачі», переспівів вірменських байок за дев’ять останніх століть «Сила землі» . Автор біографічного словника — коротких краєзнавчих досліджень з життя і літературної діяльності поетів і письменників, які народилися на Роменщині. Особливої уваги заслуговує стаття Ключини-дослідника про перебування в селі Андріївці Роменського району Тараса Григоровича Шевченка. Ним був написаний нарис «Ромни в художній літературі». А нині ця невеличка книжечка — справжній скарб краєзнавства — стала бібліографічною рідкістю.



7 вересня  
 

народився Олександр Іванович Купрін (1870-1938) — російський письменник. В своїй яскравій прозі самобутньо відобразив життя різних класів і станів російського суспільства кінця XIX- початку XX століття. Цікаве літературне явище — серія нарисів “Київські типи”, де створені ним образи відображали  строкату міську бувальщину, людей “дна”. Дивовижні твори Купріна про тварин (“Білий пудель”, “Смарагд”, “Барбос і Кулька”, “Ю-ю” та інші) залишаються улюбленими для дітей. Україна займає важливе місце у творчості письменника. В м. Хмельницькому  створено музей, присвячений його творчості. Селянське життя українців знайшло відображення в його розповідях “Лісова глушина”, “Конокради”, “Срібний вовк”. В Україні була написана і його чудова повість “Олеся”.  
 

6 вересня
 

народився Іван Кіндратович Микитенко (1897-1937) — український письменник і драматург. В історію української літератури І. Микитенко входить передусім своїми найкращими п'єсами — драмами й комедіями (чим не закреслюється й значення помітніших його оповідань і повістей - "Брати", "Дитинство Гавриїла Кириченка", "Вуркагани"). Публіцистично загострена, дотепна й колоритна (а в останніх зразках — і більш зосереджена на реалістичному характерописанні) драматургія І. Микитенка була присвячена злободенним проблемам, відображала напругу соціальних змін у суспільстві й тому змогла донести до нашого часу гарячий подих своєї доби.


5 вересня  
 

народився Григорій Пилипович Бойко (1923-1978) — український письменник, поет і перекладач, член Спілки письменників СРСР. У своїх творах писав про рідний край — Донеччину, про героїчну працю шахтарів. Це збірки: «Будем шахтарями», «Ми з Донбасу», «Шахтарочка». Грицька Бойка справедливо можна назвати неперевершеним майстром сміху в поезії для дітей. Він, як ніхто інший, вмів не просто розважати молодших читачів, а й з теплим, добрим гумором дотепно й незлобливо показати найрізноманітніші вади дитячого характеру. Вереда, замазура, хвалько, брехун, ледар, базіка, невіглас, недотепа, боягуз, підлабузник, задавака, ябеда, роззява, симулянт — ось «знамениті» персонажі його чудових віршів та поем. 
 

4 вересня
 

 
народився Марек Краєвський (1966) — польський письменник, філолог-класик, автор популярних детективів. Працює в жанрі ретро-детективу. Злочини та розслідування відбуваються на тлі 20-30 років минулого століття. Українське коріння по материнській лінії спонукає письменника до частих відвідин Львова, який постає місцем розгортання детективних подій у його творах. Його книги перекладено 18 мовами.


 

народився Юліуш Словацький (1809-1849) — видатний польський поет і драматург. Іван Франко назвав Словацького "співцем Поділля", бо Юліуш вважав його частиною "своєї Вітчизни давньої". Тут він провів своє дитинство. Згадки про мешканців Поділля - "добрі і приємні, яких мало на світі" є в його найкращих творах - поемі "Беньовський" (1841) та ін. Твори Ю.Словацького перекладали на українську мову Олена Пчілка, Іван Верхратський, Михайло Старицький, Василь Щурат, Микола Зеров, Максим Рильський, Микола Бажан, Марк Зісман, Борис Тен, Дмитро Павличко, Роман Лубківський, Василь Білоцерківський.



3 вересня
 

народився Мирослав Іванович Дочинець (1959) — український письменник і журналіст. Член Асоціації українських письменників. Автор численних романів та книг малої прози. Друкуватися почав з шостого класу в дитячих виданнях. Був переможцем конкурсів юних літераторів. Найбільшу популярність серед читачів здобула збірка порад старого мудреця-довгожителя Андрія Ворона «Многії літа, благії літа», яку записав письменник. Засновник, головний редактор і директор мукачівського видавництва "Карпатська вежа". Лауреат Шевченківської премії 2014 року.
 

2 вересня

 
народився Іван Вагилевич (1811-1866) — український поет, філолог, фольклорист, етнограф, громадський діяч, священик УГКЦ. Автор романтичних балад, поезій у прозі, серії статей про українську літературу. Перекладав «Слово о полку Ігоревім» українською і польською мовами, давши науковий коментар. З 1835 року і до кінця життя виступав, в основному, як учений, друкуючи свої цікаві фольклорно-етнографічні та історичні розвідки в руських (українських), чеських і польських виданнях («Русалка Дністровая», «Часопис чеського музею», «Варшавська бібліотека», «Бібліотека Оссолінських», «Родинне коло», «Дневник Руський», «Gazeta Lwówska» та іншій місцевій періодиці). Наукова спадщина Івана Вагилевича й досі не зібрана і не вивчена.
 
народився Іван Білик (справжнє ім'я — Іван Якович Рудченко, 1845-1905) — український письменник, фольклорист, етнограф, перекладач, літературний критик, старший брат і співавтор Панаса Мирного. Панас Мирний спільно з Іваном Біликом збирали народну творчість і написали один з найвизначніших романів нашої класичної літератури «Хіба ревуть воли, як ясла повні?». Саме на цій основі між братами зав'язалася міцна творча співдружність, так звана «братська спілка». І хоч пізніше їхні творчі шляхи розійшлися в різні боки, та значення тієї співдружності, тієї «спілки» ніщо не могло затьмарити. Крім того, Білик відомий і як перекладач на українську мову творів І. Тургенєва, А. Міцкевича, Г. Гейне, Дж. Байрона та інших. Писав він і ліричні вірші, щоправда, переважно для себе та близьких людей. Також Іван Рудченко зробив значний внесок в розвиток фольклористики.
 

1 вересня
 

народився  Ігор Васильович Качуровський (1918-2013) — український поет, перекладач, прозаїк, літературознавець, педагог, радіожурналіст, лауреат Національної премії України імені Тараса Шевченка та багатьох міжнародних та українських літературних премій. Як поет Ігор Качуровський є послідовником київських неокласиків, літературним учнем Михайла Ореста (разом з Орестом його зараховують до представників пост-неокласичної течії, або молодших неокласиків). Поезія Качуровського позначена болючим дисонансом між одухотвореною красою, втіленою в первозданній природі й мистецьких шедеврах минулих століть, та духовним занепадом сучасної цивілізації, між високими людськими почуттями та контрастами соціальної дійсності. Його поема «Село» — перше в українській літературі масштабне епічне полотно, де розкривається трагедія Голодомору 1932-33 рр.
Переглядів: 1495 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]