Головна » 2015 » Вересень » 17 » «Пустощі і тільки пустощі...»
14:13
«Пустощі і тільки пустощі...»
"Ті, кого розлюбили, завжди безневинні, навіть якщо вели себе не кращим чином."

 Третього грудня 1926 письменниця Агата Крісті зникла зі свого будинку на півдні Англії. Через одинадцять днів вона була знайдена в Swan Hydropathic Hotel, вчинок свій пояснила амнезією, хоча насправді причина була інша.

"Сліпа пляма" в біографії Агати Крісті, пов'язана з її одинадцатиденним  зникненням, в юридичному сенсі такою не є - щогодини досліджена і описана, мотиви очевидні, факти багаторазово перевірені .Але ця історія, безумовно, була сліпою плямою для самої Агати: розумна і чесна жінка допустила витівку, яку не могла пояснити ні її бездоганна логіка, ні особистий моральний кодекс. Тому щоразу, коли їй нагадували про це, вона закривала обличчя руками і забивалася в кут - зрозуміло, не фізично, але дівчинка Агата, яка жила всередині жінки, відчувала себе огидно.

Бо саме ця дівчинка все влаштувала. З холодною дитячою жорстокістю вона придумала сценарій, який повинен був показати бридкому хлопчикові Арчі, кого він втрачає, а заодно вона збиралася підглядати за власними "похоронами": цікаво ж, як усі вбиваються і говорять про тебе хороше? Доросла англійська жінка, народжена ще при Вікторії, ніколи не допустила б, щоб її ім'я потрапило в газети, а дівчисько про це просто не думала. У Агати незадовго до того померла мама, вона втратила останню людину, яка зберігала шматочок її дитинства, а прекрасний улюблений Арчі перестав вважати її принцесою. У нього завелася фальшива королева - секретарка Ненсі, до якої він твердо вирішив піти.
 
Агата була в розпачі і відчувала себе безневинною жертвою. Ті, кого розлюбили, завжди безневинні, навіть якщо вели себе не кращим чином. Вона всього лише влаштовувала чоловікові сцени через гроші, докоряла йому недостатнім заробітком, - а він відібрав найдорожче, що у неї було, свою любов. Покинуті жінки нічого не знають про логіку, зате дуже добре розуміють у помсти. Одного разу, коли Арчі демонстративно не повернувся ночувати, вона поїхала з дому, кинула машину на глухій дорозі над урвищем, втекла і сховалася в готелі під чужим ім'ям.

 

Агата була впевнена, що справа залишиться сімейним, і страждати буде тільки Арчі. Здоровий глузд чомусь не підказав, що зникнення знаменитої детективниця розбурхає всю Англію, що поліція стане шукати сліди з собачим завзяттям, а сотні людей відправляться на пошуки, а потім будуть жадібно стежити за новинами, вимагаючи інформації - вони вклали стільки емоцій і сил і хочуть бачити результати.


Будь Агата трохи іншою людиною, можна було б запідозрити піар-хід, але її нудило від журналістів, вона жадала слави для своїх книжок, а не для себе. Це особливе письменницьке марнославство, коли хочеться володіти умами через текст, а не безпосередньо, стаючи героєм скандальної хроніки
.
Саме в скандальну хроніку вона і попала: газети присвячували їй цілі сторінки, невірність Арчі виплила на загальний огляд, поліція не виключала вбивство чи самогубство.


Про що в цей час думала розумна жінка Агата, невідомо, скоріше всього, вона дійсно впала в амнезію, яку прийнято вважати вигаданої, - але вона справді забулася. На свободу вирвалася дівчисько, яка насолоджувалася життям у відмінному спа-готелі, днем ​​розважалася покупками, складаючи новий гардероб з нуля, а вечорами до упаду танцювала. Чарльстон, боже мій, хто б міг подумати - Агата і чарльстон!
 
По суті, в цій історії немає нічого дивно, будь-яка жінка хоч раз у житті мріє кинути все і втекти, та не в степ, а на розкішний курорт. Просто далеко не кожна на це вирішується, але Агата ніколи не була звичайною.


Дивно інше. Півтора тижні портрети письменниці не сходили з перших шпальт, свіжі газети справно надходили в Swan Hydropathic Hotel, так невже ніхто з персоналу не впізнав у пожилиці Терезі Ніл Агату Крісті?

Ну чому ж - упізнали. Покоївка трохи ні з перших днів помітила схожість з газетними фотографіями, музиканти з готельного оркестру тільки про це і говорили, але в поліцію звернулися тільки на десятий день всенародних розшуків.

 

Справа в тому, що дорогий англійська курорт, це не стільки чарівні пейзажі, вишколений персонал і першокласний сервіс, скільки, насамперед, лояльність до гостя. Харрогіт любили аристократи і знаменитості, в колишні часи члени російської імператорської сім'ї відпочивали там інкогніто, і ніхто не смів порушити їх приватність. "Звичайно, ми знали, що це була вона, - згадувала Мері Топем, дочка одного з членів міської ради, - але ми всі мовчали". Курорт був свого роду державою в державі, і неважливо, що вся країна божеволіла у пошуках місіс Крісті - гість мав право на свої секрети. Виходить, в Англії початку минулого століття, зникнути в дорогому готелі було верней, ніж в глухому лісі або на дні озера - водойми-то поліція прочесала з мережею ще на самому початку пошуків. Службовці Swan Hydropathic Hotel так дорожили своїми робочими місцями, що ніхто з них не клюнув на солідне по тим часам винагороду в 100 фунтів, запропоноване газетами за інформацію про Агаті Крісті. "Видатні" її музиканти вважали за краще звернутися до відділку. А поліцейські далеко не відразу помчали витягувати втікачку: після деяких переговорів з адміністрацією призначили таємне впізнання, Арчі мав приїхати в готель і непомітно поглянути на підозрілу особу. Будь це не Агата, вона б навіть не звернула уваги на чоловіка в холі, і її спокій залишився б недоторканим.
 
Але оскільки це виявилося саме вона, спокій був миттєво зруйнований. Країна, гаряче співпереживати пошукам, тепер бажала знати подробиці справи, газетярі поводилися, як мисливські пси, і хто їх засудить - така професія. Весела дівчинка Агата прийшла в жах і миттєво забилася всередину дорослого тіла, залишивши місіс Агату Крісті під вогнем фотокамер і незручних запитань. Вона придумала версію про втрату пам'яті, яка нікого не переконала, і назавжди зненавиділа розголосу.
 
Відтепер письменниця була готова на все, аби не привертати до себе увагу. Особливо показовий приклад її наступного шлюбу. Після розлучення з Арчі сорокарічна Агата зустріла чарівного молодого археолога Макса. Йому було двадцять п'ять, вийти за нього було чистим безглуздям, але Агата зробила це і прожила десять сліпуче щасливих років.
 
 
 
Потім була війна, а потім подорослішав Макс став викладачем університету і почав змінювати постарілій дружині з молоденькими студентками. Зрештою, знайшов собі постійну подругу, і наступні років тридцять Агата існувала в потрійному союзі, коханка чоловіка стала постійним гостем в їхньому будинку. Це завжди досить кепсько пахне, але Агата не допускала і розмов про розлучення - тому що думка про оприлюднення приводила її в паніку. Так що давнє її легковажність було покаране, і вельми жорстоко, подальшими незатишними десятиліттями. Як часто буває, розплата за те, що замислювалося витівкою і тільки пустощами, виявилася занадто суворою ...
 
Переглядів: 385 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]