Головна » 2015 » Квітень » 28 » Пам’ятники літературним героям
17:15
Пам’ятники літературним героям
Є літературні герої, яких люблять по всьому світу. Пам'ятників їм можна нарахувати сотнями. Так класика літератури стала класикою скульптури. 
 
Літературних улюбленців, що заслужили на таку пам’ять, дуже багато. Це – Шерлок Холмс, Маленький принц, Русалонька, Дон Кіхот, Швейк, Бременські музики, Вінні-Пух, Мумі-тролі, Робін Гуд, Пітер Пен, Піноккіо та ін. Усіх не перерахувати, тому згадаємо деякі з них.
 
 
 
 
Розпочати хіт-парад улюбленців мільярдів хотілося з монумента, що багатьма вважається першим пам’ятником літературним персонажам. З’явився він на світ  у 1926 році в Америці  у маленькому містечку Ганнібал, де провів свої дитячі роки американський письменник Марк Твен. У центрі міста на великому Кардіффському пагорбі височіє пам’ятник двом хлопчакам – Тому Сойєру та Гекльберрі Фінну, який несе на плечі мертву кішку.
 
 
 
 
Дуже популярний персонаж  –  відомий мандрівник та вигадник барон Мюнхгаузен.
Пам’ятники йому стоять по всьому світу, у тому числі й в нашій державі. У місті Хмельницькому стоїть єдиний в Україні пам'ятник-фонтан цьому персонажу.    
 
 
 
 
Пам’ятник Мігелю Сервантесу та його героям стоїть у Мадриді. Письменник сидить у кріслі, навколо – бронзові фігури читачів з книжками. Попереду – дві бронзові фігури вершників – Дон Кіхот та Санчо Панса.
Дону Кіхоту та його зброєносцю встановлена рекордна кількість пам’ятників. Буенос-Айрес, Гавана, Брюссель, Мехіко, Карл-Маркс-Штадт та інші міста можуть похвалитися такими монументами.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Пам’ятник Д’Артаньяну у місті Ош, неофіційній столиці Гасконі, звідки він родом.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Аліса у Країні чудес (Нью-Йорк, Центральний парк). Також їй є пам’ятники у місті Аделаїда (Австралія), Гілфорд (Великобританія).
 
 
 
 
В Україні теж є улюблені книжкові герої, яким встановлені пам'ятники.  
 
 
 
Пам'ятник персонажам Михайла Старицького «За двома зайцями» Проні Прокопівні та Свириду Голохвастову в Києві
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Тарас Бульба (острів Хортиця, місто Запоріжжя)
 
 
 
 
Мавка і Лукаш (місто Трускавець)
 
 
 
 
 
Захар Беркут (село Тухля Львівської області)
 
 
 
 
 
Маруся Чурай  (місто Полтава)
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Бравий солдат Швейк (місто Львів)
 
 
Чехівська дама з собачкою (місто Ялта)
 
 
 
 
 
Мауглі (місто Миколаїв)
 
 
 
Остап Бендер (місто Харків) 
 
Найпопулярнішими літературними монументами в Україні є, ні для кого не секрет, герої романів Ільфа та Петрова «Дванадцять стільців» та «Золоте теля». Вони радують око жителів і туристів Харкова, Києва, Одеси, Жмеринки, Бердянська.
 
 
Переглядів: 1456 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 3.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]