Головна » 2014 » Грудень » 20 » Марк Твен. Частина друга
15:28
Марк Твен. Частина друга

У Марка Твена було прекрасне почуття гумору. Ось декілька епізодів з його життя.

Коли Марк Твен був редактором журналу, багато часу у нього займало читання рукописів. Одного разу, подивившись на переповнену сміттєву корзину, він зітхнув і сказав: - Як шкода, що я не був редактором в той час, коли люди писали на кам'яних плитах. Яку прекрасну віллу я б міг побудувати з надісланих рукописів!

* * *

Марк Твен був хворий. Лікар прописав йому дієту.
- Сухарики і склянку молока в день. І це все, - попередив лікар.
- Але чому так мало? - Намагався чинити опір письменник.
- Більше не можна. Ви на дієті.
- Гм ... гм ... - пробурчав Марк Твен. - У такому разі прошу мені дати поштову марку. Я хочу трохи почитати на ніч.

* * *
Одного разу Марк Твен отримав анонімний лист, в якому було лише одне слово "Свиня". На наступний день в своїй газеті він помістив відповідь:
"Зазвичай я отримую листи без підпису. Вчора я вперше отримав підпис без письма".

* * *
Цікавлячись долею своєї рукописи, Марк Твен зайшов до видавця.
- Хочу вас попередити, - сказав видавець, переглядаючи рукопис, - що я плачу авторам гонорар в залежності від якості їхніх творів.
- О, я ніколи не думав, що отримаю такий великий гонорар! - Вигукнув письменник.

* * *
На одному з прийомів Марк Твен розмовляв з дамою. У нього був веселий настрій, і він сказав:
- Ви чарівні.
Нелюб'язно особа відповіла:
- На жаль, я не можу вам віддячити таким же компліментом.
Письменник засміявся:
- А ви зробіть, як я: збрешіть!
 
* * *
Марк Твен зайшов у купе, в якому сидів єдиний пасажир, хоча вагон був переповнений. Пасажир сказав:
- Я повинен вас, сер, попередити, щоб ви не сідали в це купе. Справа в тому, що в мене гострі форми скарлатини і дифтериту.
- Нічого, - сказав Марк Твен, влаштовуючись зручніше. - Я все одно вирішив покінчити життя самогубством в одному з найближчих тунелів.

* * *
Коли Марк Твен став відомим письменником, до нього стало приходити багато листів з проханням про допомогу. Якось з одного містечка прийшов лист, в якому магістрат просив прислати грошей на будівництво стіни для міського кладовища. Марк Твен відповів:
- Вважаю ваш проект непотрібним. Ті, хто на кладовищі, вже не можуть його покинути, а ті, хто за його стінами, не мають ніякого бажання туди потрапити.

* * *
В одному суспільстві зайшла розмова про людські недоліки. Марк Твен з цього приводу сказав:
- Але ж людина була створена в останній день творіння, коли Бог вже стомився.

* * *
У редагованої ним газеті Марк Твен надрукував дуже гостру статтю про одного пройдисвіта. Стаття закінчувалася: "Містер Н. не заслуговує і того, щоб йому плюнути в обличчя".
Містер Н., природно, образився і подав до суду, який постановив, щоб газета дала спростування. Виконуючи волю суду, Марк Твен надрукував таке оголошення: "Стосовно статті про містера Н., вміщеної в нашій газеті, то ми змінили свою думку і заявляємо:" Неправда, що містер Н. не заслуговує того, щоб йому плюнути в обличчя, навпаки , містер Н. заслуговує того, щоб йому плюнути в обличчя ".
 
* * *
Приїхавши в один з лондонських готелів, Марк Твен побачив у книзі записів приїжджаючих відмітку: "Лорд Л. з камердинером". Письменник у свою чергу накреслив: "Марк Твен з валізою".

* * *
Марк Твен написав одному юнакові, який скаржився, що батьки його "малозрозумілі": "Потерпіть! Коли мені було чотирнадцять років, мій батько був такий дурний, що я насилу переносив його. Але коли мені виповнилося двадцять один рік, я був здивований тим , наскільки цей старий чоловік порозумнішав ".

* * *
Одного разу Марк Твен отримав пачку поганих віршів під заголовком "Чому я живий?". Повертаючи рукопис невідомому віршотворцеві, Марк Твен написав коментар:
"Тому, що послали вірші поштою, а не прийшли в редакцію особисто".

* * *
Одному молодому авторові Марк Твен повернув рукопис з такою припискою:
"Дорогий друже! Авторитетні лікарі рекомендують особам розумової праці їсти рибу, бо цей продукт живить фосфором мозок. Я в цих справах профан, але, судячи з Вашої рукописи, мені здається, що два кити середньої величини не будуть для Вас надмірним раціоном".

* * *
Зустрічаючись з читачами, Марк Твен зазвичай розповідав багато смішних історій, веселив аудиторію. Одного разу він гуляв по вулиці маленького містечка, де в цей вечір йому належало читати лекцію. Письменника зупинив молодий чоловік і сказав, що у нього є дядько, який ніколи не сміється, навіть не посміхається. Марк Твен запропонував привести дядька на його лекцію, пообіцявши, що обов'язково змусить того розсміятися.
Увечері молодий чоловік і його дядько сиділи в першому ряду. Марк Твен звертався прямо до них. Він розповів кілька смішних історій, але старий жодного разу навіть не посміхнувся. Тоді письменник став розповідати найсмішніші історії, які знав, але обличчя старого і раніше залишалося серйозним. Зрештою зовсім знесилений Марк Твен покинув сцену. А через деякий час розповів своєму другові про цей випадок.
- О, - сказав друг, - не хвилюйся. Я знаю цього старого. Вже багато років, як він абсолютно глухий.

* * *
На одній із зустрічей з читачами Марка Твена запитали:
- Як пишуться популярні книги?
- О, це дуже просто! - Відповів письменник. - Дл цього достатньо мати перо і папір, а потім ви без жодних зусиль можете молоти все, що вам приходить в голову. Трохи гірші справи з тим, що саме приходить в голову.

* * *
Коли Марк Твен був редактором газети, одного разу до нього прийшов якийсь автор. Під оком у нього був величезний синяк. Марк Твен уважно прочитав його рукопис. Потім підняв голову і співчутливо запитав:
- Ах, сер, я вас чудово розумію. В якій же редакції ви запропонували свій твір, перед тим як прийти до мене?

* * *
До імпресіоністської манері художника Уїстлера Марк Твен ставився кілька іронічно. Одного разу той показав письменникові нову, щойно закінчену картину. Критично розглянувши полотно, Марк Твен тицьнув у нього пальцем:
- На вашому місці я б прибрав це яблуко!
- Обережно, - скрикнув художник, - фарба ще не висохла!
- Нічого, - холоднокровно відповів письменник, - я в старих рукавичках.

* * *
Подорожуючи Францією, Марк Твен їхав потягом в мітягом у місто Діжон. Потяг був проходящим, і письменник попросив розбудити його вчасно. При цьому він сказав провідникові:
- Я дуже міцно сплю. Коли ви будете мене будити, може бути, я буду кричати. Так не звертайте на це увагу і обов'язково висадіть мене в Діжоні.
Коли Марк Твен прокинувся, був уже ранок і поїзд підходив до Парижу. Письменник зрозумів, що проїхав Діжон, і дуже розсердився. Він побіг до провідника і став йому докоряти.
- Я ніколи не був такий сердитий, як зараз! - Кричав він.
- Ви не так сильно гнівайтесь, як той американець, якого я вночі висадив у Діжоні, - здивувався провідник.
 
Переглядів: 455 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]