Головна » 2015 » Вересень » 15 » Газети: відоме та невідоме
09:51
Газети: відоме та невідоме
История газетыІсторія газет розпочалася ще в Стародавньому Римі в II столітті до н.е. Зовні вони, звичайно, були зовсім не схожі на сучасні, але виконували ту ж саму функцію - донесення інформації. [ ] Стародавні газети представляли собою дощечки з дерева, на яких розповідалося про події, що відбулися. Перші новини мали неофіційний характер, але пізніше Юлій Цезар дав розпорядження, щоб «газети» оповідали і про події державного масштабу. У дощечки стали вносити послання правителів, звіти сенату, офіційні доповіді.
   Лише в XVI столітті газети стали більш схожі на звичні нам. Тоді їх і стали називати словом «газета», яке походить від дрібної італійської монети «Гасет». Рівно стільки коштував у Венеції листок з новинами, написаний від руки. До речі, в цьому ж місті з'явилися перші центри, які збирали інформацію, і відповідно - люди, що займаються цим. Так виникли перші інформаційні агентства, і нова професія - журналіст. Потужний поштовх в історії створення газети стався після винаходу технології друку. Це призвело до значного здешевлення друкованих видань у порівнянні з рукописними, а також до кількісного збільшення тиражів. 
 



   До числа перших газет, які нагадують сучасні нам виданнявідносять французьку газету "La Gazette". Тираж газети налічував близько 1200 примірників. Політичне значення "La Gazette" було настільки велике, що деякі повідомлення в неї писали особисто король Франції Людовик XIII, а також кардинал Рішельє. Значення «La Gazette» для розвитку цього типу ЗМІ було особливо велике ще й тому, що в «La Gazette» стала розміщуватися платна реклама. У 1657 році одна з англійських газет опублікувала першу рекламну пропозицію, незабаром король Карл II розмістив приватне оголошення про зникнення улюбленої собаки, а через півстоліття зародилося поняття «політична журналістика», багато в чому завдяки англійському письменнику і публіцисту Даніелю Дефо, який заснував видання «Огляд державних справ».
 
 
 


Gazette de Leopol.jpg




   У Львові в далекому 1776-ому вийшла перша газета в Україні – “Gаzette de Leopol”, щоправда, французькою мовою. Перша україномовна газета (“Зоря Галицька”, 1848 р.) також родом з міста Лева. У 80-90-тих роках ХІХ століття у Львові виходило більше газет, аніж у Москві і Києві. До того ж, у нашому місті вийшов перший в Україні ілюстрований жіночий журнал “Лада” (у 1853 році). "У ті часи преса мала велике значення, була єдиним носієм інформації”, – зазначає Ілько Лемко. А історик та екскурсовод Петро Радковець розповів, що відколи в нашому місті з’явилися газети, вони стали дуже популярними: люди їх перечитували й перечитували. “Могло бути так, що подія відбулася ввечері, а вранці всі вже про неї знали. У газетах часто друкували скандальні історії. Пресу здебільшого продавали не в кіосках, а на вулицях кур’єри. Були такі, які розносили газети в установи, готелі чи кав’ярні. Був навіть особливий час – із 12.00 до 13.00: коли в кав’ярні хтось голосно говорив, його виставляли на вулицю. Справа в тому, що з’являлися ранкові газети, які всі читали, тож була година тиші для ознайомлення з пресою. А вже потім можна було обговорювати прочитані новини”, – розповідає Петро Радковець.

 
Цікаві факти
  • Найменша газета світу була надрукована в Португалії, та входить до книги рекордів Гінеса, її розмір 8,27 мм х 25,35 мм.
 
  • Термін “жовта преса” з’явився в США в кінці 19 століття, коли газета “New York World” почала публікувати сатиричний комікс, який висміював все і всюди. Головним героєм коміксу був хлопчик у жовтій футболці.
 
  • У Тернополі в 2009 році з нагоди Дня міста виготовили найбільшу в Україні (а може, і не тільки в Україні) газету, розмір якої дорівнював приблизно 50 м². Тоді на центральному майдані міста зібралося чимало представників тернопільських та всеукраїнських видань, щоб зі сторінок власних газет склеїти одну спільну.
  • Найбільший тираж газети, що вийшла в світ, складав 33 431 100 примірників. Це сталося в 1990 році. Назва цього видання - “Аргументи та факти”.
 
  • На аукціоні в Лондоні був проданий за 304 долари примірник газети «Boston Globe» за 12 квітня 1912 року, в якому було повідомлення про загибель «Титаніка».

за матеріалами Бібліо-Граф

Переглядів: 393 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]