Головна » 2014 » Вересень » 8 » Цікаві моменти життя бібліотек Європи
10:19
Цікаві моменти життя бібліотек Європи

У Лондоні є свого роду єдина бібліотека, присвячена жінкам. Вона виникла в 1926 році при Лондонському товаристві допомоги жінкам (London Society for Women's Service), створеному відомою британською суфражисткою Міллісентою Фосетт. У 1953 році Товариство і бібліотека були названі на честь їх засновниці. Товариство Фосетт керувало бібліотекою до 1977 року, потім вона перейшла у ведення Лондонського Університету Гилдхолл (London Guildhall University), який в 2002 році став частиною Лондонського Університету Метрополітен (London Metropolitan University). Сьогодні бібліотека є культурним центром, що пропонує своїм відвідувачам більше 60000 книг і брошур, близько 2500 журнальних і газетних статей, 5000 музейних експонатів; 400 архівних колекцій, тема яких — життя, діяльність, досягнення жінок у минулому, сьогоденні і майбутньому. Основні зібрання містять матеріали про Великобританію, але також широко представлені дані, що стосуються і зарубіжних країн. Спеціальна картотека дасть відповідь на будь-яке запитання — від історії руху за емансипацію жінок в Туреччині і Франції до останніх даних про чисельність жінок дипломатів і спортсменок. Найцінніше видання бібліотеки — перша надрукована в Англії (у 1362 р.) книга про правове положення жінок.


Библиотека, посвященная женщинам //

Шкільна бібліотека. – 2010. – квіт. (№8). – С. 23.


        "The School of Life" ("Школа життя") пропонує всім охочим послуги книготерапевтів-консультантів, які складають план читання в залежності від потреб клієнтів. Софі Ховарт, засновниця проекту і власниця його штаб-квартири — книжкового магазину у центрі Лондона, називає своє дітище "культурною аптекою". Ховарт у минулому була куратором суспільних програм в галереї Tate Modern.
         Детальна рекомендація коштує 35 фунтів, стільки ж коштує консультація із залучення дітей до читання. Тривале (розраховане на п'ять місяців) "лікування" обійдеться в 50 фунтів.
        На сайті проекту наводяться приклади запитів, на які відповідають книготерапевти. Наприклад, спроможній людині, яка думає, що переживає кризу середнього віку, для уточнення діагнозу рекомендовані "Великий Гетсбі" Френсиса Скотта Фіцджеральда, "Хроніки заводного птаха" Харуки Муракамі, "Хендерсон, король дощу" Сола Беллоу і "Дзвін" Айріс Мердок. Батькам хлопця-гея радять прочитати повісті з циклу "Міські історії" Армістіда Мопіна або "Мандоліну капітана Кореллі" Луї де Берньера. Пані, яка хоче подарувати книги подрузі, що виходить заміж, категорично не радять "Мадам Боварі", "Анну Кареніну" або будь-який з романів Томаса Харді, проте рекомендують "Дружина мандрівника в часі" Одрі Ніффенеггер або "Джазові духи" Тома Роббінса.
        У проекті "The School of Life" пропонують інші, не тільки книжні, види терапії: подорожі, кулінарні курси, консультації психолога або експертів в різних галузях людської діяльності — від нанотехнологій до класичної музики.


The School of Life - "культурная аптека" //

Шкільна бібліотека. – 2010. – січ. (№2). – С. 27.

 


        У Британії все більшого поширення набувають так звані "живі бібліотеки", де читачі можуть узяти напрокат не тільки книги, але і... живого співрозмовника.
       Відчуваючи останніми роками, як і всі бібліотеки світу, відтік читачів, співпрацівники Swiss Cottage, однієї з найбільших лондонських бібліотек, почали пропонувати своїм читачам "живі книги", — цікавих співрозмовників, здатних задовольнити не тільки елементарне жадання спілкування відчужених один від одного жителів великих міст, але і стати джерелом інформації з самих різних галузей знання і самих різних боків життя.
        У бібліотеці завели каталог, в якому перераховані "живі книги", що є в наявності, з короткими описами їх кваліфікації і особистих якостей. У каталозі можна знайти шкільного вчителя, соціолога, поліцейського, гомосексуаліста, мусульманина, феміністку, астролога і навіть колишнього бандита, що відсидів термін у в'язниці. Засновник руху "живих бібліотек" Ронні Еберджейл в інтерв'ю Радіо Свобода так пояснює його мету: "Імпульсом для створення нашого руху послужило прагнення людей поговорити про те, що їх розділяє. Коли вісім років тому у нас зародилася ця ідея, я і мої колеги задумалися над тим, як створити можливості для діалогу між несхожими людьми. Ми хотіли надати їм можливість протиставити один одному свої переконання і упередження, і при цьому помістити їх в такі умови, де вони могли б відверто пояснити, чому вони не люблять, скажімо, гомосексуалістів, данців або поліцейських. В таких розмовах у людей виникає розуміння того, що речі зовсім не завжди такі, якими їм здаються".
        Поки "живі книги" в лондонській бібліотеці видаються тільки на 30 хвилин. У бібліотечному каталозі вказані дні і години, коли їх можна узяти напрокат. Треба сказати, що "живі книги" запрошуються не з вулиці. Перш ніж запропонувати їх читачам, співпрацівники бібліотеки проводять з ними співбесіду, з'ясовують рівень їхньої кваліфікації і комунікативності, а також наскільки кожна така "книга" може бути цікавою. Судячи по перших відгуках читачів, для багатьох з них "живі книги" стали одкровенням. Але найдивовижніше, що і самі "книги" називають свої бесіди з читачами неоцінимим життєвим досвідом.
 

"Живые книги" // Шкільна бібліотека. – 2010. – січ. (№2). – С. 27-28.


        На 8-ми станціях метро в Мадриді можна брати книги для читання. Проте лише небагато пасажирів користуються цією послугою.
        Якщо читач не йде в бібліотеку, то бібліотека йде до читача. Міські власті Мадрида відкрили на 8-ми станціях метро так звані філії BiblioMetro.  Непогана ідея, подумаєте ви: щодня в метро їздять близько 2,5 млн потенційних читачів. Проте люди проходять повз бібліотечних кіосків, неначе вони "від когось тікають", говорить бібліотекар Кристина, яка працює в метро на станції Canal. При цьому увагу публіки покликані привернути футуристичні скляні модулі на головній лінії мадридського метрополітену.
      "Проблема в тому, що більшість пасажирів хочуть швидше доїхати до пункту призначення і не помічають в цьому сум'ятті бібліотечних кіосків", — вважає Кристина. Інші плутають скляні віконця видачі книг з довідковою службою. "Мене часто запитують про квитки і напрями", — говорить Кристина після того, як пояснює немолодій пані, що, на жаль, не продає проїзні на місяць.
      BiblioMetros — це не зовсім ті бібліотеки, в яких можна ритися на полицях з книгами. Кристина показує на моніторі комп'ютера каталог книг, який є і в роздрукованому вигляді. Як тільки клієнт зробить вибір на користь однієї з наявних 500 книг. Кристина починає пошуки в освітленому неоновим світлом контейнері і видає знайдену книгу через віконце пасажирові. Безкоштовно книгу можна тримати на руках протягом 15 днів.
      "На жаль, тут немає книжкових новинок, які зараз в моді", — говорить Ракель. 25-річна мешканка Мадрида 3 тижні тому отримала абонемент в BibiioMetros. "Але поки я узяла тільки 1-у книгу. Тут тільки класики всесвітньої літератури, твори яких важко спокійно читати в метро", — вважає вона. У каталозі зустрічаються такі імена, як Томас Манн. Франц Кафка, Віктор Гюго, Гомер і Толстой — не схоже на легковажне чтиво для метро. Таким чином, 8 філій BibiioMetros щодня видають на руки всього біля 40 книг. Щоб збільшити це число, в громадському транспорті міста зараз розвішено понад 22 тис. плакатів з уривками з літературних творів. Вони повинні привернути увагу потенційних читачів. Чи стануть потенційні читачі задовольняти свої літературні потреби в метро, покаже час.


Классики в метро // Шкільна бібліотека. – 2010. – квіт. (№8). – С. 21.

         2008-й рік у Великобританії був оголошений Національним роком читання. Подібний масштабний проект проводився десять років тому — з вересня 1998 р. по серпень 1999 р. Основними заходами стали зустрічі з письменниками в школах і бібліотеках, книжкові фестивалі.
        Основна тема Національного року читання в 2008-му — "Спільне читання в сім'ї". Його заходи:
•   "Кампанія по запису в бібліотеки" направлена на те, щоб залучити дітей, молодь і їхніх батьків в місцеві бібліотеки;
•   "Читання перед сном" спонукає батьків і вихователів читати своїм дітям;
•   акція "Читай уволю, поки не набридне" пропонує підліткам обговорювати прочитане. З метою залучення школярів Агентство з читання відкрило новий соціальний веб-сайт, щоб допомогти підліткам розширити свій читацький кругозір і надати можливість обмінюватися думками про свої улюблені книги (www.readup.pic-zo.com).
         Організатори Національного року читання запропонували його учасникам планувати заходи в бібліотеках на наступні теми:
•   квітень:   "Прочитай   все   про це!" Проводилася кампанія по запису дітей, підлітків і їхніх батьків в місцеві бібліотеки.
•   травень: "Розумове і фізичне здоров'я";
•   червень: "Занурення в читання";
•   липень: "Ритм і рима";
•   серпень: "Читання і спортивні ігри";
•   вересень: "Ти те, що ти читаєш";
•   жовтень: "Усне слово";
•   листопад: "Читання з екрану";
•   грудень: "Напишіть про майбутнє".
        В рамках проведення Національного року читання були продовжені великі національні програми "Літнє читання" для дітей і "Живий зв'язок" — для дорослих.
       Для дорослих, які хотіли б підвищити свою читацьку культуру, Агентство з читання реалізує програму "Живий зв'язок", а в межах її в 2008 р. — новий національний проект "Шість книг". Взяти участь в проекті висловили бажання багато бібліотек. Вони пропонували читачам прочитати шість книг і старалися всіляко їх підтримувати і стимулювати.
       Проект "П'ять хвилин" призначений для батьків, які мало читають своїм дітям. Його мета — залучити до бібліотеки батьків разом з дітьми для сумісного вибору книг.
       Агентство з читання розробило спеціальну програму обміну книгами для батьків, що знаходяться у в'язницях. Бібліотекарі допомагають ув'язненому вибрати книгу, зробити аудіозапис його читання цієї книги і потім передають її його дітям. Таким чином, батьки не перестають спілкуватися з дітьми і позитивно впливати на них.
       Продовжиться робота з дитячими читацькими групами в рамках програми "Книжки-базіки", розрахованої на дітей від 4 до 12 років. Зараз проект охоплює 6 тис. дітей. Під час зустрічей читацьких груп діти вчаться вільно висловлювати свою думку про прочитане, спілкуються з творцями книг — авторами, ілюстраторами.
 

Драгныш, Е. Ты то, что ты читаешь / Е. Драгныш // Библиополе. – 2009. - №9. – С. 26-27.

Переглядів: 373 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]