Головна » 2021 » Квітень » 22 » Чорнобиль. Довгий слід трагедії Ч.2
09:00
Чорнобиль. Довгий слід трагедії Ч.2

Щербак Ю.М. Чорнобиль: Документальна повість.– К.: Дніпро, 1989.– 223.– (Романи й повісті.№1)

Автор часто бував у Зоні АЕС, мав численні зустрічі з учасниками „опору атомній стихії”. Враження від побаченого, почутого лягли в основу документальної повісті. Письменник розкриває подробиці аварії, аналізує факти, вчинки фізиків, медиків, авіаторів, персоналу АЕС. При цьому приділяє особливу увагу причинам, що привели до вибуху четвертого реактора

 


Горлач Л.Н. Вибір пам’яті: Вірші і поеми.– К.: Молодь, 1988.– 160 с.

 

 Книга публікує вірші громадянського звучання та інтимної лірики, а поети – про щоденний подвиг людей, що працювали на Чорнобильській АЕС в „дні суворого іспиту”.

     


Ночовний М.В. Дозиметрична зона: Поезії.– К.: Укр.письменник, 1992.– 101 с.

 

Вірші збірки намагаються загострити увагу на суперечностях природи, людської душі. „Кохання неприкаяне, невлаштоване, у дечому й трагічне, але все-таки щасливе уже фактом свого існування...”, постає перед читачем    


Яворівський В.О. Марія з полином у кінці століття.– К.: Радянський письменник, 1988.– 262 с.

 

Про драматичні події весни 1986 року в чорнобильській зоні, де тривалий час перебував і автор – відомий український письменник, лауреат Шевченківської премії, голова комісії у справах Чорнобильської катастрофи при Президії Верховної Ради України.


Олійник Б.І. Сім: Поема.– К.: Радянський письменник, 1988.– 96 с.

Поема присвячена пам’яті В.Кібенка, М.Ващука, В.Ігнатенка, М.Титенка, В.Тишури, В.Правику та кінорежисеру Володимиру Шевченко


Книжка від нобелівської лауреатки з літератури, білоруської письменниці Світлани Алексієвич «Чорнобильська молитва". Хроніка майбутнього» в перекладі української авторки Оксани Забужко неймовірно живо та глибоко оповідає про враження людей, які бачили цю трагедію на власні очі. Саме з її книги сценаристи серіалу «Чорнобиль» з невеличкими змінами взяли трагічну історію дружини пожежника Ігнатенка. Авторка створила оповідь на основі інтерв'ю із сотнями очевидців: ліквідаторами та посадовцями, які приймали важливі рішення щодо ходу подій; потерпілими та їхніми родичами; вимушеними переселенцями та тими, хто вирішив повернутися назад у зону відчуження. Книжка не залишить нікого байдужим, під час читання складається враження, що ти на власні очі бачиш весь біль та хаос, який тоді висів у повітрі.

https://chtyvo.org.ua/authors/Aleksiievych_Svitlana/Chornobylska_molytva_khronika_maibutnoho/


Найширша за історичним охопленням книжка про Чорнобиль від Сергія Плохія «Chernobyl: History of a Tragedy» англійською або українською "Чорнобиль. Історія ядерної катастрофи"

Ця книга є першою історією Чорнобильської катастрофи від вибуху 26 квітня 1986 року до закриття станції у грудні 2000-го. Чим для України був Чорнобиль? Національною трагедією, величезною психологічною травмою, важкою ношею для економіки. Чорнобиль вибухнув не тільки через помилки персоналу, нехтування правилами безпеки і проблемами з конструкцією реактора, але також через систему, яка обгородила ядерну енергетику завісою секретності. Радянська система не дозволяла поширювати інформацію про попередні аварії навіть серед фахівців. Це зробило нову масштабну аварію неминучою. Сьогодні реактори чорнобильського типу вже не будують, але авторитарні режими, які тримають повний контроль над інформацією, усе ще існують. Зрештою, і в Україні досі виробляють майже 50 % усієї електроенергії на атомних станціях. Нам є чим поділитися зі світом стосовно досвіду Чорнобиля, але є над чим задуматися і самим


Захотілося пограти в S.T.A.L.K.E.R. з повним зануренням в атмосферу чи забажалося відчути досвід пригод нелегальних туристів в Зоні відчуження? Тоді книга «Оформляндія, або Прогулянки в Зону» Маркіяна Камиша саме для вас. Стиль оповіді побудує у вашій уяві картину справжньої Прип'яті, але не внаслідок документальності опису. Тому читаючи книгу, ви відчуєте запах поліського болота та адреналін втечі від місцевої поліції.

 

Книга Маркіяна Камиша про Чорнобильську зону – це спроба проаналізувати і відчути стан покинутої землі. Мандрівник нелегально прожив за колючим дротом понад 200 днів і пройшов більше 7 тис. км. Смарагдові болота, міліцейські засідки, світанкові зливи і порожня тиша у місті, що колись захоплювалося власною могутністю і вважалося “рогом вседостатку”.


Книга есеїв французької авторки Галі Акерман «Пройти крізь Чорнобиль» - це унікальний путівник по клаптиках долі людей, які живуть у зоні відчуження й досі. Читаючи ці історії, постійно дивуєшся людській винахідливості та здатності призвичаїтись до критичних умов. Інтелектуальне переосмислення авторки уже написаних книг на цю тему дає певний рівень критичного підходу до розуміння події.

 

Книжка Галі Аккерман - це подорож письменника крізь драму Чорнобиля в різноманітних її людських, соціокультурних, професійних аспектах. Це проходження крізь очисний вогонь нового знання, трагічних відкриттів, крізь драму людських доль. Ця книжка також про Чорнобиль як про один з найстрашніших злочинів радянської системи. Незаперечна цінність видання і в тому, що це погляд людини з іншої культури, з інших культур - адже авторка суміщає в собі єврейську, російську і французьку культури, родино пов'язана з Україною.

Переглядів: 256 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]