Головна » 2021 » Квітень » 22 » Чорнобиль. Довгий слід трагедії Ч.1
09:43
Чорнобиль. Довгий слід трагедії Ч.1

    Гусєв, Олег Петрович. Віч-на-віч з Чорнобилем-86 і Закарпаттям-98 - й майбутні покоління [Текст] : документально-публіцистична повість / О. П. Гусєв. - К. : Видавничий центр "ДрУк", 1999. - 243 с.

У п’ятому томі Гусєва О.П. журналіста і письменника, колишнього кореспондента газети «Правда» по Україні, а нині головного редактора «Профспілкової Газети», Заслуженого журналіста України, учасника ліквідації наслідків аварії на Чорнобильський атомній електростанції з весни 1986 року, розповідається про героїв двобою з колись «мирним» атомом, котрий розпочався у Чорнобильському районі в Україні 26 квітня 1986 року з перших же секунд після найбільшої у ХХ сторіччі техногенної аварії, яка сталася на четвертому енергоблоці ЧАЕС, й не припинятиметься ще багато століть.

У книзі, яка є продовженням своєрідної чотиритомної енциклопедії автора про чорнобильську трагедію – а над нею він працює вже більше 12 років – сотні маловідомих або вперше опублікованих фактів, тисячі прізвищ ліквідаторів, а також ряд унікальних фотознімків, зроблених О.П.Гусєвим безпосередньо на місцях битви з ядерним джином у 1986-1987 роках.


  Герої Чорнобиля поруч [Текст] / упоряд. Ю. Т. Березовський [та ін.]. - Умань : [б.в.], 2005. - 311 с.

Чи багато ми знаємо про Чорнобиль?

Так, багато, і різного. І все ж поява цієї книги – явище закономірне. Адже вона відкриває не всім відому сторінку про участь наших земляків-уманчан у ліквідації наслідків однієї з найстрашніших катастроф XX століття. Розповідає про те, як Уманська земля, її жителі взяли на себе біль Поліського краю.


  Трохим С. 1986. Чорнобильські хроніки. – К.: Дискурсус, 2016. -  224 с.

Всебічний журналістський репортаж від українського оператора Сергія Трохима «1986. Чорнобильські хроніки» оповідає про трагедію з місця події. Як все відбувалося насправді, протидія режимній цензурі, байки знімальної групи та оповідь про настрої, які панували в той час. Книжка розповідає багато деталей про зйомки з місця подій, ризики, на які йшли тоді журналісти та оператори задля гарного кадру на рівні із ліквідаторами аварії.

 

 


Фантом: Сб.документ. и художественных произведений о трагических событиях на
Чернобыльской АЭС.– М.: Мол.гвардия, 1989. – 239 с.

Збірник знайомить із спогадами, оповіданнями, документальними повістями, а також із п’єсою про трагічні події на Чорнобильській АЕС в квітні 1986 року.

 

 


 

   

     Сталкери. Документальна розповідь / Грінпіс Україна.– К.: ДС Україна проект, „А.Л.Д.”, 1996.– 56 с.

     

 


 

  Мужність і біль Чорнобиля: Повість-хроніка: Поеми. Вірші.– К.: Молодь, 1988.– 144с.

Ця книга є даниною пам’яті загиблих, виявом палкої вдячності всім, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС. Містить повість А. Трегубова „Приборкувачі вогню”, вірші Д. Павличко, Б. Олійника, І. Драча та інших присвячені тим, хто брав участь у ліквідації наслідків аварії і нині працює у зоні Чорнобильської АЕС.


  Ковалевська Л. Чорнобиль ДСП. Наслідки Чорнобиля.– К.: Абрис, 1995.– 328 с.

 

Незалежне розслідування злочину під назвою “Чорнобиль”, документально і фактично підтверджує аналіз проблем ядерного насильства. Вперше показана динаміка розвитку чорнобильської ситуації з 1986 по 1994 роки з використанням статистично достовірних даних радіобіологічних і медичних досліджень.

 


 

Губарев В.С. Зарево над Припятью: Записки журналиста.– М.: Молодая гвардия, 1987.– 239с.

 

Книга розповідає про аварію на Чорнобильській АЕС, про історію розвитку вітчизняної атомної промисловості, про сьогодення та майбутнє мирного атому.

 

 


     

Ядерный след / В.С. Губарев, И. Камиока, И.К. Лаговский и др.; Сост. Г.Малкин.– М.: Энергоатомиздат, 1990.– 104 с.

У книзі радянські і японські журналісти розповідають про розвиток ядерної енергетики, про аварії на Південному Уралі і в Чорнобилі, та про ліквідації їх наслідків, про вплив аварії на екологію. Вперше розповідається про уранову копальню та збагачувальний завод у м.Шевченко. Радянські журналісти розповідають про атомну промисловість Японії.


    Гуцало Є. Діти Чорнобиля.– К.: Соняшник, 1995.– 104 с.

 

Трагедія Чорнобиля – основний зміст цієї книги. „Україна після атомної катастрофи 1986 р. стала скорботною чорнобильською матір’ю для українського народу, і весь світ живої природи став її невинною жертвою”. Книга „Діти Чорнобиля” – це правдиві розповіді про трагічне буття юних героїв – уже після Чорнобиля.

Переглядів: 287 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]