Головна » 2015 » Січень » 30 » Читаємо сьогодні. М. В. Гоголь "Вій"
09:27
Читаємо сьогодні. М. В. Гоголь "Вій"

Поза сумнівом, одним з найбільш  відомих  містичних творів  є грізний і похмурий «Вій». Тут мова  Гоголя, його фантазія , глибина і яскравість образів бездоганні. Повість розповідає історію пригод Хоми Брута і є, фактично, класикою нашого хоррора, причому хоррора самобутнього, заснованого на слов'янській міфології. От як писав сам Микола Васильович: «Вій – є колосальне створіння простонародної уяви. Таким ім'ям називається у малоросіян начальник гномів, в якого повіки на очах звисають до самої землі. Вся ця повість є народним  переказом».   Ніхто не передбачав, що заблукалі в ночі три бурсаки на чолі з філософом  Хомою Брутом забредуть на ночівлю саме на хутір до старої відьми. Подібна зустріч не обіцяє нічого доброго, особливо позитивних емоцій. А вже наслідки плачевної ночі занурюють  Хому в іще страшнішу колотнечу: він повинен відспівувати дочку сотника три ночі поспіль.

Явний взаємозв'язок гнітючих подій сіє темне погане  передчуття в душі Хоми. Але йому вже нікуди подітися. Історія, від якої стигне кров  у жилах,  про те, що буває, коли  віра в Бога недостатньо міцна, а відьма, що прийшла до тебе вночі, занадто спокуслива...

 Кіномани довго чекали виходу картини «Вій» режисера Олега Степченко, адже робота над нею почалася ще в 2005 році. Рік назад відбулася прем'єра фільму.  Дехто встиг переглянути картину, дехто тільки збирається. Отже, в кожного з нас є  привід перечитати стару книгу.

  А Хому шкода. Ні за що не пропав мужик. Непоганий  був козак.

Переглядів: 314 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 5.0/2
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]