Головна » 2014 » Лютий » 18 » Бібліомобіль, бібліокафе та інші незвичайні бібліотеки
22:56
Бібліомобіль, бібліокафе та інші незвичайні бібліотеки

У наш час, коли книги можна не тільки купити в магазині, але й скачати в інтернеті, бібліотеки опинилися на межі вимирання, для підтримки життя їм доводиться йти на різні, часом дивовижні хитрощі, наприклад, переселятися в телефонні будки та автобуси, пускати на свою територію громадське харчування і багато іншого.


Наприклад, нова будівля Національної бібліотеки Білорусі,що відкрита 16 червня 2006 року, увійшла в різні рейтинги самих незвичайних будівель світу. Мешканці ж Мінська називають свою бібліотеку діамантом саме через форми – будинок являє собою ромбокубооктаедр висотою 73,6 м (23 поверхи). Заманює в бібліотеку і підсвічування будівлі, яка представляє собою гігантський багатобарвний екран, який включається щодня із заходом сонця і працює до опівночі.




Залізнична бібліотека
Одна з найбільш незвичайних за місцем розташування бібліотек світу знаходиться буквально впритул з будівлею діючої залізничної станції Буенавіста в Мехіко. Будівля бібліотеки побудовано з бетону, залізних конструкцій, дерева, мармуру і скла, яке практично замінює дах, пропускаючи природне освітлення всередину приміщень. У бібліотеці чотири яруси, з урахуванням підземних парковок і комунікацій. На залізних, незвичайних стелажах розташовуються 580 000 книг. Зали обладнані сучасними комп’ютерами з безкоштовним інтернетом, є дитячий зал з комп’ютерними іграми, мультимедійний, де можна прослухати курси іноземних мов, подивитися фільми і різні документи в цифровому вигляді, послухати музику. У бібліотеці проводяться концерти, театральні вистави, виставки і навіть уроки танців, адже розміри приміщення дозволяють робити це. Багато пасажирів приміських потягів, які приїжджають заздалегідь на станцію, вважають за краще посидіти в очікуванні потяга в затишних залах "залізничної” бібліотеки за переглядом журналів і газет.

Книга в політ
В аеропорту італійського міста Барі в південній області Апулія на початку квітня відкрилася незвичайна бібліотека, книгу з якої з собою в політ може взяти будь-який бажаючий, не заплативши за це ні цента. При цьому в новій бібліотеці, стелажі які розмістилися в одному з кафе в залі очікувань, немає ніякого каталогу або журналу обліку про те, кому, коли і який літературний твір було видано. Тут все засновано на довірі до людей. Ініціатива цього безпрецедентного проекту під назвою "Книга в політ” належить керуючому всіма аеропортами Апулії Доменіко Ді Паола (Domenico Di Paola), який передав у користування бібліотеки близько 250 книг із власної колекції. На книжкових полицях можна знайти бестселери, романи, праці з філософії, економіки та науки, а також туристичні брошури і комікси. Серед представлених книг є видання не тільки на італійській, але і іншими мовами, в тому числі книга російською та українською мовами. Повернути книгу можна за повернення в аеропорт або ж, якщо мова йде про іноземних туристів, надіслати поштою.

Хенд мейд бібліотека
Бібліотека видавництва "Віхія” міста Матансас, розташованого в сотні кілометрів від кубинської столиці, за мірками звичайних бібліотек – абсолютно невелика: її загальний фонд не нараховує більше 600 екземплярів. Але й саме видавництво, розташоване в старовинному особняку в історичному центрі міста, і бібліотечні книги – в основному, випущені цим же видавництвом, – по-своєму унікальні. Тираж кожної книги, яка виходить в "Віхіі”, становить рівно 200 примірників. Всі книги робляться вручну з мінімальним використанням копіювально-розмножувальної техніки. Зате при виготовленні кожного примірника використовуються незвичайні для книжкової справи, але зустрічаються в повсякденному житті матеріали – обгортковий папір, сургуч, мотузки. Для декорування книг користуються кольоровим папером, картоном, галькою, – а в деяких випадках у справу йдуть навіть пісок і земля. Так, одна з книг віршів випущена видавництвом у вигляді невеликого картонного будиночка, поруч з яким стоїть таке ж картонне деревце, а сама книга знаходиться всередині – і щоб її дістати, необхідно підняти дах. В бібліотеку видавництва, розташовану на другому поверсі старовинного будинку, часто заходять і туристи – Матансас знаходиться лише в 50 кілометрах від всесвітньо відомого кубинського курорту Варадеро. Останнім часом в "Віхіі” з’являються і гості з Росії та України. За визнанням адміністрації видавництва, російські туристи особливу увагу приділяють стоячим на бібліотечних полицях збірникам Пушкіна і Єсеніна.

Бібліомобілі
В Японії бібліомобілі замінюють в постраждалих від цунамі 11 березня минулого року районах зруйновані гігантською хвилею бібліотеки. "Перший бібліомобіль почав колесити по префектурі Івате з 17 липня минулого року. Він був вручну перероблений зі звичайної маленької вантажівки, всередину поставили куплені в магазині полиці, самі їх закріпили і поїхали. З початку цього року у нас уже три бібліомобіля, кожен вміщає по півтори -дві тисячі книг ", – розповіла керівник проекту” Бібліотека на колесах "японської неурядової організації SVA Сатіко Камакура. Вантажівки-бібліотеки об’їжджають зараз 26 точок, де сконцентровані побудовані урядом тимчасові будинки для тих, хто після стихії позбувся свого житла. Є графік для кожного пункту. Раз в два тижні вантажівка з книгами з’являється близько тимчасових будинків і тоді можна повернути прочитані книги і взяти нові. Можна і замовити книги або журнали.

Бібліокафе
Арт-Кафе "Ложка” знаходиться в центрі Ростова і вдень працює, як звичайне кафе, а ввечері стає майданчиком для різних культурних заходів. Тут проводяться ігри, кіно, майстер-класи, концерти, поетичні вечори, виставки, настільні ігри, вистави і багато іншого. Одним з головних атрибутів інтер’єру є величезна книжкова стіна з кількома сотнями книг. Нерідко відвідувачі, скорочуючи час, візьмуть погортати якусь книгу і затримуються. А буває, що й забирають із собою. Господарі не скаржаться, бо знають, що натомість книги, яку забрали, з’явиться нова. Так званий бук-кросінг – постійний вир друкованої літератури. Хтось книги забирає, а хтось взамін приносить нові. Зараз вже полиці з книгами, яких кілька, сильно відрізняються від початкових, але в цьому нічого страшного немає. Раз на них знаходиться свій читач, читає і нація.

Переглядів: 430 | Додав: Bibliotekar | Рейтинг: 4.2/5
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]